İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Sipahioğlu’ndan,
Küçük ama etkili beslenme önlemleriyle hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Kavurmanın içine ilave yağ koymamak, kesme tahtalarında çiğ sebze doğramamak, et yemeğinin yanına pilav, tatlı, börek yerine salata eklemek bu önlemlerden bazıları gelin birlikte detaylarını konuşalım…
“ET, EN AZ 24 SAAT BEKLETMEDEN TÜKETİLMEMELİ”
“Kırmızı etler proteince zengin ve önemli kaynaktır” Bununla birlikte demir, çinko, selenyum gibi bazı mineralleri ve B1, B6, B12 ve D vitaminleri de içermektedir. Ayrıca kırmızı et yağı, insan diyetindeki doymuş yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır. Doymuş yağ asitleri kalp-damar hastalıklarının gelişmesinde bir risk etkenidir. Önlemek için ise etlerde görünür yağlar budanarak yağ miktarı azaltılabilir. Etler sindirimi ağır olan besinlerdir, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
Ayak bileği
HAŞLAMA, FIRINLAMA VE IZGARA GİBİ YÖNTEMLER TERCİH EDİLMELİDİR”
Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı beslenme için gereklidir. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta kullanılmasını arttırmaktadır
“İLAVE YAĞ KOYMAYIN”
Kurban Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine ilave yağ eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır ve öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav, makarna, börek, tatlı yerine lbulgur, esmer pirinç; asitli, şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık ve bol miktarda mevsim salataları tüketilmelidir
“ÖĞÜNLERİNİZİ DENGELEMEYİ İHMAL ETMEYİN”
Bayram kahvaltısı vazgeçilmezlerimizden olsa da tüketilen porsiyonlara dikkat etmek gerekiyor. Kurban bayramında genellikle diğer öğünlerde et tüketildiğinden kahvaltıda hafif besinler tercih edilmeli. Ekmek, simit, pişi gibi hamur işi tüketiminin de sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et tüketimi için en ideal öğünün öğle yemeğidir. Kavurma, ızgara gibi kırmızı et yemeklerini öğle öğününde; akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav, makarna, börek, tatlı yerine lbulgur, esmer pirinç; asitli, şekerli içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık ve bol miktarda mevsim salataları tüketilmelidir
Bayramda da normalde tavsiye ettiğimiz gibi yatmadan 2-3 saat önce yemek yeme işleminin kesilmesini öneriyoruz. Böylece kan şekeri uykuya yakın yükselmiyor ve sindirim sistemi dinlenmiş olacaktır
ÇİKOLATA VE ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT
Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin ve mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan karpuz, kavun, çilek, kiraz, şeftali, armut gibi lezzetli yaz meyveleri kişinin hem tatlı ihtiyacını giderir hem de düşük şeker içerikleri sayesinde sağlıklı bir seçenek olur., meyve suları yerine maden suyu, bol su, açık çay, bitki çayları tercih edilebilir. Her zaman olduğu gibi günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Gün içerisinde 30-40 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırmayı ihmal etmeyin dedi .