Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Meclis kürsüsünden Hatay’ı anlattı; Medeniyetler şehri, tarih şehri, kültür şehri, dinlerin, dillerin şehri ilimize tüm Vekilleri davet etti. Yüce Meclis’i Hatay’a davet ettiğini ve ilimizde misafir etmek istediğini söyleyen Milletvekili Yayman, “Hatay’da benzer toplantıların, komisyon toplantılarının yapılmasını öneriyoruz. Çünkü Hatay 400 bin Suriyeliyi misafir etmek suretiyle gerçekten bir ensar şehri olduğunu, bir kardeşlik şehri olduğunu hepimize göstermiştir. Hatay, gerçekten, barışın başkentidir, kültürün başkentidir, inançların merkezidir; Alevi’siyle Sünni’siyle, Arap’ıyla Türkmen’iyle, Yahudi’siyle Ermeni’siyle Hristiyan’ıyla bizim Türkiye olarak birlikte yaşayabileceğimizin model şehridir ve burada insanlar sokağa çıktığı zaman kimsenin diline, dinine, ırkına, mezhebine soru sorulmaz, burada önemli olan insan olmaktır, insanca yaşamaktır” dedi.
Hatay, Türkiye’nin model şehri…
Hatay’ı; kitaplarda görülen, dergilerde okunan, tanıtım bültenlerinde rastlanan, televizyonlarda, belgesellerde izlenen yönüyle değil, bir kardeşlik şehri, bir barış şehri, Türkiye’nin model şehri olarak anlatmak istediğini konuşmasında belirten Milletvekili Yayman, şunlara değindi:
“Hatay, milattan önce 8 bin yıla kadar varan tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir ve gerçekten ‘ilk’lerin ve ‘en’lerin şehri. Dünyanın ilk mağara kilisesi Hatay’da, Saint Pierre Kilisesi. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii Antakya’mızda. Dünyada ilk ışıklandırılan cadde, İmparator Herod adına yapılmış olan Kurtuluş Caddesi, Hatay’ımızda ve Bayezid Bestami Hazretleri de Hatay’ımızda. Anadolu’daki en büyük Mimar Sinan eserlerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi yine Payas’ımızda ve pek çok uygarlık, pek çok medeniyet Hatay’ımızda. Türkiye’nin en uzun sahili, plajı Samandağ’ımızda. Hazreti Musa Ağacı’mız, Türkiye’nin ilk ve şu anda yaşayan tek Ermeni köyü Vakıflı köyümüz Hatay’ımızda. Hazreti Hızır Türbesi Hatay’ımızda. Gerçekten de Hatay, inançların, Hatay kültürlerin kaynaştığı ve bir araya geldiği bir şehir.
Ak Parti hükûmetleri zamanında Hatay’ımızda pek çok hizmet yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Hatay’ımızdaki en önemli projelerden bir tanesi, ‘Hatay’ın çılgın projesi’ olarak ifade ettiğimiz Hassa Tüneli. Hükûmetimizin, Cumhurbaşkanımızın bu konuda talimatları var, şükranlarımızı sunuyoruz. Yeni dönemde Hatay’ımızın Ak Partili 5 Milletvekiliyle en büyük projemiz, Hatay Hassa Tüneli’nin inşallah bir an önce tamamlanması.
Samandağ’da sulanmayan toprak kalmayacak
Hatay’da pek çok baraj projesi var. Bunlardan en önemlisi, Amik Ovası’nın sulama projesini kapsayan Tahta Köprü Barajı. Hükûmetimiz zamanında, Kahramanmaraş Menzelet ve Kılavuzlu Barajlarından, tam 105 kilometrelik bir tünelle, 105 kilometrelik bir kanalla Hatay’a su getirildi. Aslında buna ‘kanal’ denmez, bu bir suni nehirdir. Derinliği 6 metre, eni 15 metre ve uzunluğu 105 kilometre olan bir suni nehirle, Ceyhan Nehri’nin suyu Amik Ovası’na geldi. Teşekkür ediyoruz emeği geçenlere ve özellikle de Orman ve Su İşleri Bakanımıza ve Devlet Su İşleri bürokratlarına.
Yine aynı zamanda, Reyhanlı Barajı’yla ilgili projelerimiz devam ediyor. Milletvekillerimizle, Davutlar regülatörü ve Karasu Nehri üstünden suyun aktarılmasıyla ilgili konunun takipçisiyiz. Yine Samandağ’daki Karaçay Barajı’yla beraber, Samandağ’da inşallah sulanmayan bir karış dahi toprak kalmayacak.”
Anavatana katılan en önemli stratejik şehir
Kara yollarına dair pek çok projelerinin olduğunu da söyleyen Milletvekili Yayman, konuşmasında şunlara yer verdi:
“Ankara’dan yola çıkan bir vatandaşımız, otoban üstünden Hatay’a kadar varabilir. Belen’de duran otobanın, önce Antakya’ya, daha sonra Cilvegözü’ne götürülmesine konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Antakya-Yayladağı, Antakya-Altınözü yollarının yapılması, Hükûmet olarak ve Ak Parti Milletvekilleri olarak sıkıca takip ettiğimiz projelerimizdir.
Yine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığım döneminden, Hatay’a dünyanın en büyük mozaik müzesini yapıyoruz, tamamlanmak üzere ve inşallah, Gaziantep’teki Zeugma Müzesi’nden çok daha büyük bir müze olacak. Söylemeye gerek yok, Hatay ‘Sen, ben yok, ‘biz’ diyenlerin şehri, Hatay sadece yemekleriyle değil, aynı zamanda bir gastronomi şehridir ama vatanperver duygularıyla da ana vatana katılan en önemli stratejik şehirlerimizden bir tanesidir.”.