Hatay’ın Ramazan aylarında vazgeçilmez tatlısı olan “küncülü helva” tezgahlarda yerini aldı. Gastronomi kenti Hatay’ın Ramazan aylarındaki eşsiz tatlılarından olan, susam ve tahinin yoğrulmasıyla elde edilen küncülü helva, iftar sonrası tüketilen tatlıların başında geliyor. Fansa ailesi de ramazanın gelmesiyle tezgahlardaki yerini yeniden alan küncülü hel va için kolları sıvadı ve gelen talepleri karşılamak için yo ğun bir mesai içine girdi. Antakya’da bulunan Tarihi Uzun Çarşı’da küncülü helva lezzetini yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Şahap Fansa Hatay’ın yanı sıra Ada na ve Gaziantep’ten de talebin olduğunu söyledi. Sade ce Ramazan ayında bu tatlı yı ürettiklerini vurgulayan Şa hap Fansa, “Çocukluğumdan bu yana babamın elinde büyüdüm bu meslekte. Babamda zaten Uzun Çarşı’da büyüdü, yıllardır bu mesleği sürdürüyoruz. Geleneksel olarak el yapımı makinede bu kadar in ce üreten sadece biz kaldık. Bir ustamız daha var, şuan da o yapmıyor. Son kuşak biz oluyoruz, Antakya’da bu işi devam ettiriyoruz. Sadece Ramazan’ – dan Ramazan’a çıkıyor, öyle olduğu içinde çok rağbet var. Sabahın erken saatlerinde geliyoruz, gece 10’a kadar buradayız. Ve hiç durmadan tepsileri dolduruyoruz çünkü Adana’ya, İskende run’a, Gaziantep’e kadar gön deriyoruz helvayı” dedi. “Ramazan’dan bir gün önce başlar, bayram gecesi biter” Küncülü helvaların yapımı na Ramazan’dan bir gün ön ce başladıklarını ve bayrama kadar devam ettirdiklerini sö yleyen Küncülü helva ustası Sadık Fansa, şöyle devam etti: “7 yaşından beri bu işi yapıyorum. Mesleği Azmi Semercioğlu’ndan öğrendim. Sabahleyin saat 4’te geliyorum, yu karıda helvayı pişiriyorum, 6’da da çocuklarım geliyor. Sabahleyin 7’den başlıyoruz, akşam 8’e kadar, iftara kadar devam ediyoruz. Ramazan’ dan bir gün önce başlarız, bayram gecesi biter.” Küncülü helva işini babasından öğrendiğini vurgulayan Yunus Emre Fansa, “Küncülü helva çocukluğumdan beri bildiğim bir tatlı, babamın mesleğidir, babam- dan öğrendim bu mesleği. 8 yaşından beri babamın yanındayım, eniştemle beraber yapıyordu bende beraber işe başladım, onlardan beraber devam ettiriyorum” diye konuştu. Sabahın erken saatlerin de yoğrulan tahin iftar saati ne yakın kavrulmuş susamla karıştırılıyor, pres makinesin de preslenerek uzun ince ha le getirilen helva, kutulara yerleştiriliyor. Farklı lezzetiy le adından söz ettiren tatlı, if tar saatine yakın satışa hazır hale getiriliyor. Kokusu adeta çarşıyı kaplayan tatlı, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Sadece Ramazan ayında tezgahtaki yerini alan küncü lü helva, iftar sonrası kahve veya çayın yanında tüketiliyor. (Haber Foto: Emel Bligin)