Omuz eklemlerinin hareketini sağlayan rotator kılıfı yaralanmalarında uyguladıkları kapalı cerrahi yöntemi hakkında bilgi veren İskenderun Palmiye Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, uygulamış oldukları yöntemlerle hastalara daha yüksek konfor sağladıklarını açıkladı.
“Kapalı omuz ameliyatları hastaya konfor sağlıyor”
Omuz cerrahisinde son yıllarda en sık kullanılan yöntemin omuz artroskopisi yöntemi olduğunu belirten Op. Ali Tufan Pehlivan, “Omuz artroskopisinde, video kamera yardımıyla eklemin içi ayrıntılı bir şekilde görüntülenir ve ameliyat gerçekleştirilir. Kapalı omuz ameliyatları(omuz artroskopisi) sonrası hastaların hastanede kalma süre daha kısadır. Hastalara daha ağrısızve konforlu bir iyileşme dönemi geçirme imkanı sunar.’ açıklamasında bulundu.
“Rotator kılıf yırtıklarında en önemli şikayet omuz ağrısı”
Tedavi edilmeyen rotator kılıf tendon yırtıklarının, omuz ekleminde kireçlenmeye sebep olabileceğini ifade ede Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, “Rotator Cuff (Döndürücü Kılıf); omuz eklemini saran ve birtakım omuz hareketlerini sağlayan kas grubudur. 4 adet kas ve tendon (kiriş) rotator kılıfı oluştur. Günlük aktiviteler sırasında sıklıkla bu kas grubu kullanılmaktadır. Rotator kılıf tendon yırtıkları, genellikle orta yaş ve üzerinde dejenerasyona (yıpranma, bozulma) bağlı oluşurken, gençlerde de akut travmaya bağlı görülebilir. En önemli şikâyet omuz ağrısıdır. Gece uyurken ağrılar artabilir. Kıyafet değiştirilirken, dolap gibi yüksek bir yerden eşya alınırken ağrı görülür. Kolu yukarıya veya yana kaldırırken güçsüzlük görülebilir. Muayene ve görüntüleme yöntemleri (röntgen filmi ve MRI ) ile tanı konulur. Tedavi planlanırken; hastanın yaşı, aktivite düzeyi, mesleği, ek hastalık durumu, yırtığın şekli ve büyüklüğü gibi birçok durum göz önünde bulundurulur. Erken dönemdeki kısmi yırtıklar ameliyatsız tedavi edilmektedir. Şikâyetleri geçmeyen hastalarda ameliyat ile tedavi gerekebilir. Omuzda çevresi kas yırtıklarında(rotator kılıf yırtıkları) ameliyata karar verdiğimiz hastalarda kapalı yöntem olan omuz artroskopisi ile hastalarımızı tedavi etmekteyiz” açıklamasında bulundu.
Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan Kimdir?
Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, İskenderun Palmiye Hastanesi bünyesine katıldı. 2010 tarihinde İstanbul Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını tamamlayan Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, 10 yıldır ortopedi uzmanı olarak görev yapmaktadır. Diz, kalça, el-el bileği, ayak-ayak bileği hastalıkları, çocuk ortopedisi alanlarının yanı sıra omuz eklemi hastalıkları ile ilgilenmektedir. 2014 yılında ABD’ de (Massachusetts General Hospital) Harvard Omuz Kliniğinde observer (gözlemci) ortopedist olarak bulunmuştur. Omuz eklemi hastalıklarının ameliyat ile ve ameliyatsız tedavilerini uygulamaktadır. İskenderun Palmiye Hastanesinde, omuzun kas ve tendon yırtıklarını (rotator kılıf), donuk omuz hastalığını, tekrarlayan omuz çıkığını (Bankart lezyonu), omuz artroskopisi (kapalı omuz ameliyatı) ile tedavi etmektedir. Ameliyat ile tedavinin gerekli görülmediği durumlarda, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniği ile işbirliği ile hastaların tedavisi sürdürülmektedir. Kapalı omuz ameliyatlarının (omuz artroskopisi) İskenderun Palmiye hastanesinde yapılmaya başlanması ile omuz eklemi rahatsızlığı bulunan hastaların İskenderun dışına tedavi olmak için gitmelerine gerek kalmamaktadır.