Bugün çok kısa bir şekilde durumu iyi olmayan, dava ve yargılama giderlerini karşılayamayacak durumda olan kişilerin haklarını arayabilmeleri için nasıl, nereye başvuracağını anlatacağım. Bu duruma uygulamada Adli Yardım deniliyor.
Daha açık olması için soru cevap şeklinde ilerleyelim.
Adli yardımdan kimler yararlanabilir?
Maddi durumu iyi olmayan, yargılama giderlerini kısmen veya tamamen karşılayamayan, kişilerin talepleri açıkça dayanaktan yoksun değilse adli yardımdan yararlanabilir.
Diyelim ki; ekonomik geliri olmayan, hiçbir maddi desteği bulunmayan birisi boşanmak istiyor ama hem dava dosya masraflarını karşılayamıyor hem de özel Avukat tutacak parası yok. Bu kişi adli Yardım ile Avukat talep etmek için baro başkanlığına veya baro adli yardım bürolarına başvurabilir.
Bulunduğu yerdeki adliyeye giderek adli yardım talep ettiği söylemesi halinde dosyası için baro tarafından ücreti ödenerek, Avukat görevlendirilir. Ayrıca bu şekilde kişi dosya masraflarını da ödemek zorunda kalmaz.
Hangi davalarda adli yardım alınabilir?
Hukuk ve idari davalarda adli yardım talep edilebilir. Ceza davalarında adli yardım talep edemez burada farklı bir sitem söz konusudur.
Adli yardım talebinde bulunan kişiler harç ve gider avansından da kısmen veya tamamen muaf olabilir. Bu masraflardan muaf olmak için dava açılmamışsa açılacak mahkemeye, açılmışsa davanın görüldüğü mahkemelere başvurulabilir.
Hakkın aranması önünde engellerin kaldırılması, hukukun doğru işlemesi adil yargılanma ilkesinin bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple uygulamadaki adli yardım imkanı çok önemlidir.