‘Kalp Sağlığı Haftası’ kapsamında açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Uzun, kalp ve damar hastalıklarının dünyada en sık ölüm sebebi olduğunu belirterek, düzenli kalp kontrollerinin önemine dikkat çekti.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Kalp krizi belirtilerini açıklayan Uzm. Dr. Yücel Uzun, “Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, ailesinde genç yaşta kalp hastalığı olan kişilerin koroner kalp hastalığı açısından yüksek tehdit altındadır. Bu tip riskleri taşıyan kişilerin, kalp krizi riskinin saptanması için istanbul escort düzenli olarak yıllık kardiyoloji muayenelerini yaptırmalarında fayda vardır. Böylelikle kişi kalp krizi riskini bilir ve ona göre önleyici önlemler alabilir. Kalp krizi genelde ani olarak gelen bir hastalık olarak bilinir. Ama yine de kalp krizi geçirmeden önce, genel ve belli bazı belirtiler vardır. Bunlar; göğüste şiddetli ağrı, sıkışma, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, ani aşırı halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerdir. Bu tip şikâyetleri olan kişiler, belirtileri dikkate alarak vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Düzenli kontrollerinizi yaptırın”
Kalp sağlığını koruyucu önlemlerden söz eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Uzun, “ Beslenmesine dikkat eden ve yağlı yiyeceklerden uzak duran kişilerde risk azalmaktadır. Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Stresten uzak bir yaşam sürülmelidir. Fazla kilolar kalp krizi riskini arttıran en önemli nedenlerden biri olduğu için ideal kilo korunmalıdır. Hareketsiz yaşam tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp hastalıklarının oluşmasında da çok önemli bir faktördür. Bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Kalp ve damar sağlığı için kolesterol ve hipertansiyon kontrol altında tutulmalıdır. Şeker hastalığı da kontrol altında tutulmazsa kalp krizi ve ölüme yol açan ciddi kalp hasarlarına neden olabilir. Bu yüzden şekerinize dikkat etmeli ve düzenli kontrollerinizi yaptırmalısınız. Sonuç olarak, kalp hastalığından korunmak için öncelikle kırklı yaşlara doğru, doktor kontrolü ve gerekli testlerle hastalık riski saptanmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, sigaradan kesin olarak vazgeçilmeli, daha aktif ve stresten uzak bir yaşam tarzı seçilmeli, doktor tarafından kullanılması önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı ve doktor takipleri aksatılmamalıdır. Aile öyküsü olanlar ise bu tedbirleri daha fazla dikkate almalıdır” dedi.