BARAJ BİTTİ OVAYA HAYAT  GELİYOR TEŞEKKÜRLER HÜSEYİN YAYMAN « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

22 Aralık 2024 - 09:13

BARAJ BİTTİ OVAYA HAYAT  GELİYOR TEŞEKKÜRLER HÜSEYİN YAYMAN

BARAJ BİTTİ OVAYA HAYAT  GELİYOR TEŞEKKÜRLER HÜSEYİN YAYMAN
Son Güncelleme :

02 Aralık 2019 - 12:18

 

           Kırıkhan, Hassa ve  Reyhanlı bölgesindeki tarım alanlarında  yaşanan  sulama suyu  sıkıntısı ile  taşkını  ortadan kaldıracak Tahtaköprü Barajındaki yükseltme çalışmaları sona erdi.  Tahtaköprü Barajında su tutulmaya başlandı. 

           Tahtaköprü Barajındaki bu sevindirici gelişme  ardından, bu işin mimarı  olan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başta olmak üzere  Milletvekilleri  Sabahat   Özgürsoy Çelik, Hacı Bayram Türkoğlu ve Hüseyin Şanverdi  ilk soluğu  baraj bölgesinde aldılar.

         SULAMA SAHASI 4  DEPOLAMA SAHASI  2 KATINA ÇIKTI

                       DSİ 63. Şube Müdürü  Mehmet Ekinci   Tahtaköprü barajıyla ilgili gelişmeleri   katılımcılara aktardı.  Ekinci,  Tahtaköprü barajındaki çalışmaların beklenen tarihten önce tamamlandığını söyledi. Mehmet Ekinci    şunları söyledi “   Tahta köprü Barajının 1968 yıllarında  planlanması  yapılırken  11 metre  yükseklik olarak projelendirilmişti.  Su kaynağı yetersiz olduğu için 407 h3 olarak yapılıp bırakılmıştı.   Menzelet projesiyle Ceyhan suyunun  buraya aktarılmasıyla  baraj  yükseltilebilir duruma geldi. 2017 yılında yükseltme çalışmaları başladı.  2.5 yıl gibi kısa sürede işi tamamlandı.  Su tutma seviyesine gelindi ve su tutmaya başlandı.  Tahta köprü  Barajı 9 metre    yükseltildi.   Mevcut 120  bin dönüm sahada sulama yapılırken, yükseltme sonrası 470 bin dönüm sulama sahasında genişleme oldu. Su depolama kapasitesi 175 milyon m3 iken 320 milyon m3’e  yükseldi.  Amik ovasının  en önemli  sorunlarından  birisi taşkındı.  Olası bir taşkın  anında 450 milyon m3’e kadar suyu tutma  imkanına sahip olduk.   Amik ovasındaki taşkınların en büyük etkenlerinden birisi olan  Karasu kanalının  etkisini bu şekilde  ortadan kaldırdık.  Geceli gündüzlü çalışma ile  bu baraj yükseltmesi tamamlandı.  Barajın Tamamlanmasında en büyük sorun ödenekti. Hatay Milletvekillerimiz bu sorunu  ortadan kaldırınca çalışmalar  hız kazanıp barajdaki çalışmaları tamamladık. Bu noktada emeği geçen  başta milletvekillerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

       DSİ 63. Şube Müdürü  Mehmet Ekinci  baraj bölgesinde   kurulacak HES ile yıllık 129.90  gwh enerji  üretileceğini belirtti.

   REYHANLI BARAJINA SU  TAKVİYESİ YAPILABİLECEK

          Tahta köprü barajındaki yükseltme çalışmaları tamamlanması ardından gözler Reyhanlı Barajına çevrildi.

       Aralık ayı sonunda  en geç Ocak ayı başında su tutma çalışmalarına başlanılacak olan  Reyhanlı Barajında su eksikliği  yaşanması halinde Tahta köprü barajından takviye yapılabilecek.

   DSİ  HATAY’DA 6 BÜYÜK PROJEYİ  BİTİRDİ

           DSİ 63. Şube Müdürü  Mehmet Ekinci,  DSİ’nin yatırımlarında Hatay’ın   15-16 bölgeden daha fazla bir ödenek kullandığını söyledi.

          Türkiye genelinde  DSİ’nin 26 bölgeye ayrıldığını ve  Hatay DSİ’nin   250 milyona yakın ödeneği ile  15-16 bölgeden daha fazla bir ödeneğin  kullanıldığını belirtti

     Ekinci bu ödeneklerle Hatay’da 6 büyük projenin  tamamlandığını belirtti.  Ekinci, DSİ’nin  büyük su işleri kapsamında  Hatay’da   gerçekleştirdiği  6 projeyi şöyle  açıkladı  “ 16 Ekim tarihi itibariyle büyük Karaçay barajı  bitti,  su biriktirilmeye başlandı.  Hatay içme su arıtma tesisini bitirdik. Günlük 125 bin m3 kapasiteli tesis hazır. Defne ve Antakya içme su irsaliye hattını bitirdik. Reyhanlı barajını bitirdik, su tutma seviyesine gelindi.  Davutlar Regülatörünün  inşaat  seviyesinin yüzde 98i tamamlandı. Tahta köprü barajını tamamladık. Tüm bu çalışmalar bir ekip işiydi ve büyük özveri içerisinde gerçekleştirildi. Çalışmalarda geceli gündüzlü bir  süreç yaşandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

 BARAJ FATİHİ  HÜSEYİN YAYMAN’A  TEŞEKKÜR

 

             Bölge çiftçisinin yıllardır yaşadığı  kuraklık ve  taşkından  kurtulmasını sağlayacak olan  Tahta köprü Barajını yükseltme  çalışmalarının tamamlanmasında Milletvekili Hüseyin Yayman’ ın  büyük etkisi  oldu.  Yayman, yükseltme çalışmalarının başlamasıyla birlikte  30’u aşkın defa Tahta köprü barajına giderek çalışmaları  takip etti, inceledi, sonuç alınmasını  sağladı.

            Bölge çiftçisini çok yakından ilgilendiren ve hayatlarını  değiştirecek bir etkisi olacak Tahtaköprü Barajının tamamlanması için var gücüyle   uğraşan  Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’a  teşekkür ve taktirler  artıyor.

      Tahta köprü barajının  yükseltilmesi çalışmaları sırasında DSİ 6. Bölge Müdürü Abdul Kasım Sarımehmet ve DSİ 63. Şube Müdürü  Mehmet Ekinci   olmak üzere    DSİ yetkilileriyle  Tahta köprü barajında inceleme yapıp, gelişmeleri takip eden  aksayan bölümde  Bakanlık  nezdinde  başlattığı  çalışma ile sorunun aşılmasına katkı sağlayan  Hüseyin Yayman adeta tarihe damga vurdu.

     Binlerce çiftçinin kaderini değiştirecek Tahta köprü barajının yükseltilmesiyle,   ekim sahalarında sulama suyu sıkıntısı yaşanmayacak. Çiftçi istediği ürünü  kısıtlama olmadan ekebilecek duruma geldi. Kış aylarında yaşanan taşkınlar ise  bundan böyle yaşanmayacak. Böylesine bir değişime etki olan Tahta köprü Barajının bitirilmesinde  Milletvekili Hüseyin Yayman’ın  özverili  çalışması ve sıkı takibi  çok önemliydi.

         Tahta köprü Barajının yükseltilmesiyle   yaşanacak etki ve değişimlerin  ileriki yıllarda  daha büyük etkisi görülecek. Çiftçiler arazilerinde istedikleri ürünü serbestçe ekebilecek, daha fazla gelir  elde edebilecek. Geliri artan  çiftçiler  bölgenin kalkınmasına da  yön verecek.  Çiftçilerin  alışveriş imkanlarının artmasıyla esnaflar daha çok kazanmaya başlayacak. Tüm bu gelişmeler bölgenin ekonomik  yönden gelişimine katkı sağlayacak.

         Böylesine bir hayati konuda   fedakarlık ve özverili çalışmalar gösteren  Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’a ne kadar teşekkür edilse azdır.  Sağolasın    Hüseyin Yayman.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.