Günlük hayatımızı en fazla etkileyen şey şüphesiz ki unutkanlıklarımızdır.
Klasikleşmiş bir tabir olan ‘’Ben dün ne yediğimi hatırlamıyorum.’’diyerek unuttuğumuz konu için bu ifadeyi kullanırız.Unutkanlığa sebep olan birçok faktör vardır,bunların başında yanlış ve sağlıksız beslenme geliyor.Bazı mucizevi gıdaları tüketerek unutkanlığın önüne geçebiliriz.Peki bu mucizevi gıdalar nelerdir, hep birlikte bunları inceleyelim.
SU VE SODA TÜKETEREK UNUTKANLIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ
Hafıza için olmazsa olmaz birinci kural en az 3 lt yi bulacak su tüketimidir. Özellikle vücutta sıcaklardan ödem oluşması ve ödemin atılamaması durumu ya da terleme ile fazla su atılması durumlarına birebir gelecek olan sudur. Tansiyon hastası olmayanların ise günde en az 1 şişe soda içmesi mineral kayıpları nedeni ile oluşabilecek olan hafıza kaybı ya da zayıflığına birebir gelecektir.
KARBONHİDRAT TÜKETİMİNE DİKKAT EDELİM
Beynin enerji kaynağı glikozdur.Glikoz miktarının artıp azalması bazı sorunlara sebep olabilir.Bu yüzden karbonhidratların yapı taşları olan glikozu alırken dikkatli olmalıyız.Karbonhidrat miktarı yüksek olan besinler : kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday, mısır unu, makarna, patates, kepekli pirinç, kıyılmış buğday, tam tahıllı gevrektir.
B VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLERİ TÜKETMEYE DİKKAT EDELİM
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler ilk sırada yer almaktadır.Peki B vitamini açısından yüksek besinler nelerdir ? Tam tahıllar (kahverengi pirinç, arpa, darı) ,et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık) ,yumurta ve süt ürünleri (süt, peynir) ,baklagiller (fasulye, mercimek) ,tohumlar ve fındık (ayçiçeği tohumu, badem) ,koyu, yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak).
UNUTKANLIĞIN BAŞ DÜŞMANI OLAN BALIĞI TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYELİM
Balık içerdiği protein ve amino asitlerle beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızanın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
E VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLERİ TÜKETEREK UNUTKANLIĞIN ÖNÜNE GEÇİN
E vitamini açısından zengin gıdalar arasında avokado, ayçiçeği ve soya yağı, ayçiçeği çekirdeği, badem, buğday tohumu yağı, fıstık, fıstık ezmesi, ıspanak, kabak, kanola yağı, kara lahana, kırmızı biber, kuşkonmaz, mango pancar yeşillikleri, yer fıstığı ve zeytinyağı bulunur. Beynin gelişmesi için yukarıdaki besinleri uygun miktarlarda ve uygun zamanlarda tüketmeliyiz. Beynin gelişmesini engelleyen bazı gıdalar vardır bunlardan uzak durulmalıdır peki bu gıdalar nelerdir ? Alkol,işlenmiş gıdalar,fazla miktarda kullanılan şekerler,içeriği bilinmeyen paketli gıdalar.