Çekirdeğin faydaları nelerdir? Çekirdek hakkında bilinmesi gerekenler… « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

22 Aralık 2024 - 13:13

Çekirdeğin faydaları nelerdir? Çekirdek hakkında bilinmesi gerekenler…

Çekirdek, herkes tarafından sevilerek tüketilen ve halk arasında bağımlılık yapmasıyla bilinen önemli bir besin kaynağıdır. Son derece besleyici bir gıda olan çekirdek, çok sayıda mineral ve vitamin içeriğinin yanı sıra kanserli hücrelere savaş açma konusunda önemlidir. Peki çekirdeğin faydaları nelerdir?

Çekirdeğin faydaları nelerdir? Çekirdek hakkında bilinmesi gerekenler…
Son Güncelleme :

05 Kasım 2018 - 21:29

Yüksek protein içeriği ile en değerli protein kaynaklarından birisi olan ve bu özelliği nedeniyle son yıllarda pek çok sporcu için oldukça önemli bir besin kaynağı haline gelen çekirdeğin faydalarına bakıldığı zaman yalnızca spora destek amacıyla değil günlük hayatta da tüketilmesi gereken besinler arasında yer aldığı görülmektedir. Yapılan araştırmalar çekirdeğin stres, anksiyete, depresyon ve unutkanlığa karşı yardımcı besin olduğunu ortaya koyuyor. Bunların yanında birçok hastalığın tedavisinde de kullanılması önerilmektedir. Çekirdek kolaylıkla bulunabilen ve yüksek kalorili şekerlerin veya diğer daha az sağlıklı atıştırma alternatiflerinin yerine geçebilen bir yiyecek olarak ön plana çıkıyor. Bir avuç çekirdek tüketilmesi, günlük gıda alımının besin değerini arttırmada önemli rol oynuyor. Peki çekirdeğin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? İşte çekirdeğin bilinmeyen özellikleri…

 

ÇEKİRDEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

– Strese karşı oldukça etkili ve doğal bir tedavi seçeneğidir.

– Anksiyete ile mücadele eden kişiler tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

– Depresyona iyi gelir ve doğal bir antidepresan yerine geçebilir.

– Unutkanlığı giderir ve hafızayı güçlendirici etkileri ile bilinir.

– Tok tutucu özelliğe sahiptir. Bu nedenle yüksek kalorili atıştırmalıklardan ziyade sağlıklı ve doyurucu bir ara öğün olarak tüketilebilir.

– Her gün bir avuç tüketilmesi, bir kişinin günlük olarak alması gereken birçok besin değerini rahatlıkla karşılayabilmektedir.

– B1, B5, folik asit ve E vitamini içeriği ile söz konusu vitaminleri vücuda alabilmek için tercih edilebilecek en doğal seçeneklerden birisidir.

– İçerdiği yağ ile iyi kolesterolü arttırıcı etki gösterir.

– Hem kalbi hem de kardiyovasküler sistemi koruma özelliğine sahiptir.

– Panik bozukluk rahatsızlığından muzdarip olan kişilere doktorlar tarafından da tavsiye edilir.

– Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.

– Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur.

– Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve bu sayede kişilerin çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmalarına olanak verir.

– Sinir sistemini düzenler.

– Alzheimer hastalığında tamamen doğal bir yardımcı tedavi olarak tüketilebilir.

– Duygu durumunu düzenler ve kişilerin kendilerini çok daha rahat hissedebilmelerine imkan verir.

– Vücuttaki şişkinliği alır.

– Ciltte kızarıklık problemlerine iyi gelir.

– Vücutta hasar gören ve hayati rol oynayan hücrelerin tedavi edilmelerini sağlar.

– Kan şekeri seviyesini düzenleme özelliğine sahiptir.

– Protein sentezine destek olur.

– Hücreleri serbest radikallerden koruma görevini üstlenir.

– Tiroit bezlerinin daha düzenli şekilde çalışmalarını sağlar.

– Kaslarda ağrı ve zayıflamaya karşı en etkili doğal besinlerden birisidir.

– Saçlarında ya da ciltlerinde renk solma problemi yaşayan kişilere tavsiye edilir.

– Tırnak yataklarında beyazlaşma görülen kişilerin her gün 1 avuç tüketmesi yaşanan sorunu kısa sürede giderir.

Kolesterolü düşürücü özelliğe sahiptir: Kolesterol baş edilmesi oldukça güç bir hastalık türüdür çekirdeğin etkisi yüzünden kolesterol hastalarına aşırıya kaçmadan çekirdek yemeleri önerileri.

Damar sertliğine iyi gelir: Birçok maddenin damar sertliği yaşayan hastalara zarar verdiği bilinirken; çekirdek tüketimi damar sertliği yaşayanlar için bir dost niteliğindedir. Cinsel problemler yaşayan çiftler için de kullanılması önerilir. Çekirdek tüketimi, haz duygusunu arttırır.

Kalp hastalıklarını tedavi eder: Kalp hastalarına önerilen çekirdek, ritm bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olurken kalbin rahatlamasında da etkilidir.

Sinir hastalıklarında rahatlatıcı etkiye sahiptir: Hafif düzey sinir hastalıklarından birine sahipseniz; çekirdek yemenin sizleri rahatlatacağını unutmayın.

İdrar problemini giderir: İdrar söktürücü bir özelliğe bürünen çekirdek, belirli miktarda tüketilme sonucunda rahatsızlığı sona erdirir.

Solunum sistemi rahatsızlığına iyi gelir: Solunum problemi ile mücadele eden kişiler için oldukça etkili sonuçlar verir. Kişilerin, solunum yollarını daha düzgün kullanmalarını sağlar.

Diş sağlığına yardımcı olur: İçeriğindeki çinko ve fosfor, tüketenlerinin diş sağlığına oldukça olumlu katkılar sağlarken, demir eksikliğini de gidermeye yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: B vitamini içeriği ile de bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

ÇEKİRDEĞİN ZARARLARI NELERDİR?

Ay çekirdeğinin faydalarından söz ederken zararlarını da göz ardı etmemek gerekir. Zira özellikle aşırı miktarda tüketildiği takdirde özellikle sivilceye müsait olan ciltlerde olumsuz anlamda etki gösterebileceği bilinmektedir. Cilt yapısını bozabilecek ve cildin aşırı yağlanmasına neden olabilecek olan ay çekirdeği bu nedenle günde en fazla 1 avuç olacak şekilde tüketilmelidir. Bunun yanı sıra tuz oranının yüksek olması, yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin de yine ay çekirdeğini dikkatli tüketmelerini gerektirmektedir. Son olarak ay çekirdeğinin çok tüketilmesinin bazı ağız içi sorunlara sebebiyet verebileceği de unutulmamalı ve ağız içerisinde yanma ya da dudak kenarlarında acı hissi yaşamamak için tüketim esnasında abartıya kaçılmamalıdır.

ÇEKİRDEĞİN BESİN DEĞERLERİ NEDİR?

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.