Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Medeniyetler Şehri Hatay’da bir araya geldi.
Çukurova Bölgesi’nin üç büyükşehir belediye başkanı, 52 radyo ve 5 televizyon kanalının ortak canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Belediye hizmetlerinden Covid-19 salgınına, bölgesel istihdamdan şehirlerde yaşayan Suriyelilere kadar çok sayıda meselenin konuşulduğu buluşmada CHP’li başkanlar iş birliği içerisinde birlikte hareket etme kararlılığına vurgu yaptı.
SAVAŞ’TAN CHP’Lİ BELEDİYELERİN DAYANIŞMA İÇİNDE OLDUĞU VURGUSU
Programın açılışında Adana, Hatay ve Mersin’in ortak kaderi paylaşan 3 şehir olduğunu belirten Savaş, “Bölgemizin ve ülkemizin konumu itibarıyla ortak kültür, tarih ve amaca sahibiz. Şehrimiz 9 yılı aşkın süredir devam eden Suriye’deki savaştan ötürü ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olarak çok yoruldu. Ülkemizdeki son 12 yılda çiftçi sayısı yüzde 49 gerilerken bu oran Hatay’da yüzde 69 oldu. Ticaretle, sanayiyle uğraşan şirketlerimizin kapasitesi yüzde 80’den 30’a düştü. Filolardaki TIR sayısı 50’den 30’a geriledi. 500 bin Suriyeli şehrimizdeki pastaya ortak oldu. Onları kendi imkânlarımızla misafir ediyoruz ancak sorunlarımız giderek büyüyor” diyerek CHP’li belediyeler olarak bu sorunlara karşı dayanışma içinde olduklarını ifade etti.
KARALAR: BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ İNCE ELEYİP SIK DOKUYOR
CHP’li belediyelerin ortak hareket etmesinin beraberinde başarıyı getirdiğini söyleyen Karalar, “Medeniyetler şehri Hatay’da bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Üç büyükşehir belediyesinin şu anda burada olması bize güç ve moral veriyor. Suriye meselesi yüzünden 3 kentin büyük şanssızlığı var. Suriye savaşı bizi her açıdan etkiledi. Altyapımızı 2 milyon 200 bin vatandaşa göre planlarken bir anda 400 bin Suriyeli geldi ve buna karşın hükümetten ek bütçe gelmedi. Adana Türkiye’nin 4. büyük sanayi kentiyken şu an çok geriledi. Bu süreçte CHP’li belediyelerin ne kadar başarılı olduğunu söylemeye gerek yok. İnce eleyip sık dokuyan başkanlar olmasaydı bu şehirlerin ve belediyelerin nasıl olacağını tahmin bile edemiyorum” dedi.
SEÇER: CHP’Lİ BELEDİYELER OLARAK SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ
Vahap Seçer, bölgede yaşanan gelişmelerin üç şehri de etkilediğini ifade etti. Mersin, Adana ve Hatay’ın sosyo-ekonomik yapısının benzer özellikler taşıdığını söyleyen Seçer, “Bölgede yaşayan 6 milyon vatandaş, 1 milyon kayıtlı Suriyeli misafir ve 1 milyon da kayıt dışı mülteci var. Bölgesel sorunlarımızın başında işsizlik var. İç ve dış göçe maruz kalıyoruz. Kişi başı gayrisafi yurtiçi hâsılada Türkiye ortalamasının gerisinde kalıyoruz. CHP’li belediyeler olarak sürekli temas halindeyiz. İlk kez belediye başkanlığı yapıyorum. Onun için diğer arkadaşlarımızdan daha çok faydalanıyorum” diyerek CHP’li belediyeler olarak pandemi sürecini başarılı geçirdiklerini söyledi.
Programın ilerleyen dakikalarında başkanlar Covid-19 salgını hakkında görüşlerini ve bu süreçte yaptıklarını açıkladı.
SAVAŞ: İŞİN UCUNDA İNSAN SAĞLIĞI VE BİLİM VARSA SİYASET DIŞARDA OLMALI
CHP’li belediyeler olarak sürecin en başında hükümete tam kapanma çağrısı yaptıklarını ve bu çağrıyı yinelediklerini söyleyen HBB Başkanı Savaş, “Ülkemizde şu anda günlük 60 bin vaka var. Belki de dünyada ilk sıradayız. İlk günden beri 15 günlük tam kapanma önerdik. Hükümete bu süreçteki yükümlülükleri beraber yerine getirelim dedik. Herkes kendi gücü oranında bu sürece katkı sağlasın dedik. Ancak bunun yerine tam tersi yapıldı. Önemli olan toplumsal sorunlara nasıl baktığınızdır. İşin ucunda insan sağlığı ve bilim varsa siyaset dışarda olmalı. Biz soruna böyle baktık” dedi ve vatandaşlara aşı olmaları konusunda bir kez daha çağrıda bulundu.
“CHP’Lİ BAŞKANLARIN OYU YÜZDE 60’A DAYANDI”
CHP’li 11 büyükşehir belediyesinin 7’sinin belediye meclisinde zorluklarla karşılaştığını söyleyen Zeydan Karalar, “Halk belediye başkanına verdiği oyu partisine vermedi ama yeni dönemde böyle olmayacağını düşünüyorum. CHP’li belediyelerin hepsi tüm engellemelere rağmen olağanüstü hizmetler yaptı. İcraatlarımızı ve yaşadığımız zorlukları halka anlatabildiğimiz için vatandaş bize desteğini arttırdı. Her başkanımızın oyu yüzde 60’a dayandı. Seyhan Belediye Başkanı’yken meclis üyesiydim ve yapılacak her hizmete oy verdim. Eski başkanın her icraatını onayladım” ifadelerini kullandı.
SAVAŞ: GÜÇ SİZDEYKEN NASIL DAVRANDIĞINIZ ÖNEMLİDİR
Belediye başkanlığının ilk dönemini iktidar partisinin çatısı altında yaptığını söyleyen Savaş, “İktidar partisinin belediye başkanıyken de muhalefetteki meclis üyelerinin ‘Hayır’ oyu verdiği bir maddeyi yeniden oylatmadım. Tekrar görüşülmesini sağladım. Onun için arkadaşlarımız bana hep saygı duydu. Zayıfken her şey isteyebilirsiniz. Ama güç sizdeyken nasıl davrandığınız önemlidir. Büyükşehir seçimlerinin ilkini 4 bin 900, ikincisini 110 bin oy farkla kazandım. Büyükşehir olduktan sonra 556 dönüm arazi aldık. Bunların yüzde 9,4’ünü satarak 3’te 1 maliyetini çıkardık. Ancak yine engellerle karşılaşıyoruz. 2016’da satış izni verdikleri yeri 2021’de iptal ettiler. İstiyorlar ki hiçbir şey yapmadan 5 yıl zaman geçirelim. EXPO’yu yapamayacağımızı iddia ettiler. EXPO’yu nasıl yaptıramayız diye düşünüyorlar. Ancak yüzde 97’si tamamlandı” diyerek demokrasi çıtasının yükselmesi gerektiğini söyledi.
İşsizlik konusunda da 3 başkanın sözleri ortaktı. Konunun çözüm noktasının belediyeler değil merkezi hükümet olduğunu vurgulayan başkanlar, vatandaşlardan bu Konuyla ilgili yoğun talep aldıklarını belirtti.
HATAY’IN ÖRNEK PROJESİ: KIRSAL KALKINMA
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için kırsal kalkınma projesini hayat geçirdiklerini açıklayan Savaş, “Dünya endüstri 5.0’ı konuşurken bizim bunu konuşmak için 100 yıl zamana ihtiyacımız var. Ancak biz gıda konusunda zenginiz. Bunun için kırsal kalkınma projesi yapıyoruz. Kırsaldaki vatandaşlarımıza kooperatifler ve şirket aracılığıyla istihdam yaratmak istiyoruz. Bu projemiz başarıya ulaşınca diğer belediyelere örnek olacak. Çiçekçilik konusunda Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da bir numarayız. Bunun için EXPO’yu yapıyoruz. Turizm ve ticaretimizi canlandırmak için Hatay Deniz Otobüsü projesini hayata geçiriyoruz. Belediyeler o şehrin istihdam politikalarının önünü açmak için var. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.
Türkiye siyasetinin özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile farklı yerlere evrildiğini söyleyen Seçer, “İşsizlik derin ve önemli bir konu. Türkiye’nin gündeminde ilk sırada yer alıyor. İşsizliğin yoğun olduğu yerlerde yönetici olmak kolay değil. Onun için çalışmalarımızda ortaklaşıyoruz. Yönetime gelir gelmez Kariyer Merkezi kurduk ve 18 bin başvuru olmuş. Üniversiteler, odalar, STK’lar bir araya gelerek istihdama katkıyı nasıl sağlarız diye düşünüyoruz. Bundan sonra vatandaşlarımız sandık başına giderken ideolojik hareket ederek gitmesine benim gönlüm razı gelmez. Tüm siyasetçileri izlesinler. Ülkenin içinde bulunduğu durumdan kim çıkaracaksa ona göre oy versinler” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.
Üç başkan son bölümde kentlerinde yaptıkları hizmetleri paylaştı.
Zeydan Karalar, Adana’da metronun ikinci hattını yaptıklarını ve hafif raylı sistem için çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Vahap Seçer de sosyal politikalara eğilerek işe başladıklarını ifade etti ve çok işlerinin olmasına rağmen bu işleri başarmak için yüksek enerji ve şevke sahip olduklarını söyledi.