Hatay’da yakalanan köpek balığı nadir görülen tür çıktı « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

22 Aralık 2024 - 04:16

Hatay’da yakalanan köpek balığı nadir görülen tür çıktı

Hatay’da yakalanan köpek balığı nadir görülen tür çıktı
Son Güncelleme :

11 Nisan 2019 - 8:30

Hatay’da önceki gün yakalanan 6 metre uzunluğundaki köpek balığının nes li tükenmekte olan sapan türüne ait olduğu belirlendi. İskenderun Teknik Üniversitesi Bilim, Teknoloji, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, balıkçıların bu türler için eğitilmeleri gerektiğini söyledi. İskenderun Teknik Üniversitesi Bilim, Teknoloji, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, sapa köpek balığının korunması gereken türlerden olduğunu belirterek, “Samandağ sahillerinde sapan köpek balığı, balıkçılar tarafından avlandı. Edindiğimiz bilgiye göre bu sapan balığı alopias türlerinden bir tanesi. Bu alopias türleri şuan Türkçede sa pan köpek balığı dediğimiz türler. Tropik sularda, subtropik sularda bulunmakta ve nesilleri giderek azalmakta, tehdit altında olan türlerden sapan köpek balıkları çok na dir görülen türler bunlar. Ve bunların korunması gerekiyor, avlanmaması gerekiyor. Alopias türlerinden bir tane si, genellikle dünya üzerinde 3-4 tane türü vardır. Ama Türkiye suların da genellikle alopias vulpinus türü ara sıra görünen tür lerden bir tanesi. Daha önce Mersin Körfezi’nde balıkçılar tarafından avlanmıştı, birkaç yıl önce. Burada da balıkçılarla irtibat halinde olduğumuz kadarıyla, bir sürü halin de geçerken İskenderun Kör fezi’nde ağlara sarılmış ve balıkçının dediğine göre o noktada birkaç tane sapan köpek balığı varmış” dedi. “Deniz müzesinde materyal olarak kullanacağız” Balıkçılar tarafından yakalanan sapan köpek balı ğının İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından kurulacak olan deniz mü zesinde materyal olarak sergileneceğini aktaran Prof. Dr. Turan, “Yetkililer tarafından yakalanan köpek balığı na el konulmuş. Beni telefon la aradılar. Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesine sevk edilmiş. Bizde onu bir şekilde kurutup sergiye açma- ya yada ileride kuracağımız deniz müzesine materyal ola rak kullanmayı düşünüyoruz. Herkesin görmesini sağlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Hataylı balıkçıların iyi şekilde eğitilmesi gerekiyor” Tropik denizlerden gelen birçok türün İskenderun Körfezi’nde geçiş, barınak yada üreme dönemi ge- çirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Turan, “Dikkat edilmesi gerekiyor, aslında İskenderun Körfezi’nde, balıkçıların hepsinin iyi bir şekilde eğitilmesi gerekiyor. Çünkü İsken derun Körfezi’nin çok değişik bir yapısı var. Tropik denizlerden gelen birçok köpek ba lığı, memeli türü balina da bu nun içerisine dahil, bu şekil- de burada barınak veya ge- çiş, kimisi de üreme dönemi ni burada geçiriyor” diye konuştu. Prof. Dr. Cemal Turan, sapan köpek balığının insan hayatı için tehlike arz etmediğini ve herhangi bir saldırı vakasının görülmediğini de sözlerine ekledi. (Haber Foto: Cihangir Uç)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.