Amik ovasında yaşanan taşkın neticesinde sular altında kalan arazilerde yaşam bulan canlıların suların çekilmesiyle ölüm mücadelesi vermesi karşısında doğa gönülleri zamanla yarışarak onları yaşam alanlarına taşımaya başladılar.
Bu sene Hatay bölgesine yağan yağmur miktarının çok fazla olmasından dolayı Amik gölü tekrar su tutarak birkaç ay boyunca balıkların, kurbağaların, yengeçler, su kuşlarının yuvası oldu. Ancak ısınan havalarla ve yağmurların azalmasıyla birlikte suların hızla çekilmeye başlamasıyla çok sayıda balık, yengeç ve kurbağa arta kalan irili ufaklı su birikintilerinde sıkışıp kaldı. Acil bir şeyler yapmak ve bu canlıları kurtarmak gerekiyordu. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Organizasyonunda, Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay İl Jandarma Alay Komutanlığı, Hatay İl Tarım Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Mili Parklar Hatay Şubesi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, İskenderun Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü destekleri ve 120 civarında gönüllünün katılımıyla ‘’Balıklar Yaşasın’’ isimli etkinlik gerçekleştirildi.
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç “ Etkinliğimiz 26.05.2019 tarihinde saat 10:30 da Amik Gölü havzasında su birikintilerinde başlatıldı ve aynı gün saat 17:00 da başarılı bir şekilde tamamladı. Etkinlik boyunca ‘’iki milyon’’ civarı yavru balık kurtarılarak, Kırıkhan Gölbaşı Gölü, Kırıkhan Soğuksu Mahallesi DSİ sulama Göleti ve Karasu nehirlerine nakledildiler. Bunların yanında binlerce kurbağa ve yengeç de toplanarak nakledildi. Amik ovasındaki 200 bin dekarlık bir alanda irili ufaklı onlarca su birikintisine toplanarak kurtarılmayı bekleyen daha milyonlarca balık bulunmaktadır. Bugünkü programın il geneline yayılarak süratle müdahale edilmesi gerekmektedir. Tüm doğaseverleri ve konunun tarafı olan resmi kurumları çok hızlı hareket etmeye ve ölmek üzere olan milyonlarca balık yavrusu, kurbağa ve yengeci sulak alanlara nakletmeye davet ediyoruz.” Dedi.