Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son 16 yılda Almanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yüzde 300 arttığını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Berlin’de Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile görüştü.
‘Yeni bir tuğla’
Bakanlar, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı. Albayrak, ziyareti, ülkelerin ve dünyanın çok farklı tehdit ve fırsatlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Türkiye- Almanya ilişkilerinin temeline yeni bir tuğla koymak olarak niteledi. Son 16 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık yüzde 300 artarak, 13 milyardan yaklaşık 38 milyar dolara ulaştığını kaydeden Albayrak, “Her iki ülkenin ticari, siyasi ve ekonomik anlamda faydasına ve kazan kazan ilişkisine dayalı, çok önemli adımlar atılmış bir dönemden bahsediyoruz. Bugün Türkiye ve Almanya her konuda aynı düşünmek durumunda değil. Farklılıkların olduğu gerçeğinden hareketle, ortak ve mutabık kaldığımız alanları daha da ileriye taşımak için gayet verimli, pozitif bir toplantı gerçekleştirdik. Yapılan görüşmeleri ilişkilerin bir üst lige çıkması açısından çok önemli adımların atılacağı yeni bir sürecin bir başlangıcı olarak görüyorum” dedi.
İstikrar vurgusu
Albayrak, “Küresel manada çalkantılı bir iklimde, çok farklı sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bir türbülansın içinde yeni bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin istikrarı Almanya’ya, Almanya’nın istikrarı Türkiye’ye çok net katkı sağlayacak. Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Almanya stratejik işbirliği noktasında çok daha güçlü ve güvenli adımlar atacaktır” diye kınuştu.
‘EURO 2024’e hazırız’
Albayrak, “Türkiye, Almanya ile birlikte EURO 2024 başvurusunu sundu. Ekonomik sorunların boyutu, başvurusunu geri çekecek kadar artmış mıdır?” sorusuna şu yanıtı verdi: “İki çerçevede bu başvuruyu değerlendirebiliriz. Türkiye başvuruyu ilk defa bu organizasyonun ev sahipliğini yapmak için anlamlı buluyor. Stratejik dostumuz olarak Almanya’nın da olumlu bakacağını düşünüyorum. Ekonomik olarak; Türkiye bu organizasyonu gerçekleştirecek altyapıyı tamamlamış ülke. Türkiye’nin birçok şehrinde stadyumlar dünya standartlarının üstünde. Altyapı, organizasyon… Bunları başarmış bir ülke olarak Türkiye fazlasıyla hazır.”
Öte yandan Albayrak, görüşmeye dair Twitter’dan “Türkiye ve Almanya bugün, pozitif ajandalar ve karşılıklı kazan-kazan prensibine dayanan bir yaklaşımla, ilişkilerini ve ekonomik işbirliğini çok daha ileri taşıma konusunda mutabıktır. Bu güçlü diyaloğun meyvelerini umuyorum çok yakında alacağız” açıklamasında bulundu.
‘Türkiye son derece güçlü’
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Türkiye’nin geçen yıllarda ciddi ekonomik büyüme kaydettiğini belirterek, “Türkiye son derece güçlü ve esasen ekonomik açıdan sağlıklı bir ülkedir. Bu hepimizi iyimser kılıyor, elbette halihazırda karşı karşıya olduğu sorunları aşabilecektir. Bunun gerçekleşmesi bizim çıkarımıza olacaktır” diye konuştu. Altmaier, Türkiye’nin birçok zorluğu kendi başına aşabilecek gücü olduğu için ekonomik destek konusunun görüşmede gündeme gelmediğini vurguladı. Gelecek hafta gerçekleştirilecek Merkel ve Erdoğan görüşmesinin son derece samimi ve yapıcı olacağına işaret eden Altmaier “İlişkiler açısından yeni bir sayfa açılacaktır” dedi.
Gümrük Birliği için destek
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görüşmede, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda Almanya’nın desteklerini gördüklerini anlattı. Pekcan, “Ticaret hacmimiz bu yıl tahminen 38 milyar dolarlara ulaşacak. 7 bin 500 civarında Alman firması Türkiye’ye 9,2 milyar dolar tutarında doğrudan yatırım getirmiş bulunmaktadır“ dedi. Altmaier’in 25-26 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini hatırlatan Pekcan, bu ziyarette Türkiye-Almanya Jetco Toplantısı’nı gerçekleştireceklerini bildirdi.
Enerji pazarı yüzde 5.5 büyüdü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyük oranda yatırımcı piyasaya güvenerek yurt dışından geldi. Bunların önemli bir kısmı da Alman kökenli şirketler. Şu an Alman kökenli şirketlerin ortaklarıyla birlikte 25 milyar avroyu aşmış durumda. Ve yaklaşık 15 bini kişiyi de istihdam ediyorlar. Son 10 yılda Türkiye’de enerji pazarı yüzde 5,5 büyüdü. Bundan sonra da büyümeye devam edecek. Bu pazarda tekrar aramızda görmek istiyoruz.”