İskenderun sahilinde balık tutmak için yarıştılar… « Kırıkhan Olay Gazetesi-Hatay'da Hızlı doğru tarafsız haberciliğin merkezi

23 Aralık 2024 - 05:08

İskenderun sahilinde balık tutmak için yarıştılar…

İskenderun sahilinde balık tutmak için yarıştılar…
Son Güncelleme :

05 Kasım 2018 - 13:09

Sürdürülebilir balıkçılık ve av yasakları konularında kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ve Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından 9.Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı yarışması düzenledi.

İskenderun sahilinde gerçekleştirilen yarışmada İskenderunlu yarışmacıların yanında Gaziantep, Adana ve Mersin illerinden gelen 97 yarışmacı katılım gösterdi.İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve İskenderun Belediye başkanı Seyfi Dingil’in İşaret fişeği atması ile birlikte yarışma başladı.

SORUMLU BALIKÇILIK İLKESİNİ BENİMSİYORUZ

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, balık stoklarından gelecek nesillerinden yararlanabilmesi için ‘Sorumlu Balıkçılık’ ilkelini benimsediklerini ve konuda farkındalık oluşturmak için bir arada olduklarını ifade etti.

Türkiyede uygulanan av yasakları hakkında bilgiler veren Demirhan “Ülkemizde uygulanan av yasakları çoğu zaman eleştirilse de, balıkçılık faaliyetlerinin halen güçlü bir şekilde sürmesini sağlamış, balık stoklarının on yıllar önce tamamen zarar görmesini engellemiştir. Unutulmamalıdır ki, balık stokları da diğer doğal kaynaklar gibi geçmişten bize bırakılan bir miras değil, gelecek nesillerden ödünç aldığımız bir değerdir. Balıkçılık düzenlemelerinde en temel kural, her bir bireye en az bir kez üreme şansı vermek için ilk üreme boyundan sonra avlamaktır “şeklinde açıklama yaptı. dedi.

ASGARİ BOY DEĞERİNİN ALTINDA TUTUTLAN BALIKLAR DENİZE BIRAKILDI
Yarışmacılara olta ve yelekleri teslim edilerek asgari boy yasağı olan ilk üreme boyundan itibaren avlanması gerektiği, avlanması tamamen yasak olan türlerin ise avlanmaması gerektiği anlatıldı. Yarışma boyunca asgari boy değerinin altında olan ve avcılığı yasak olan balıklar yarışmacılar ve hakem heyeti tarafından tekrar denize bırakıldı.

Yarışmada tutulan balıkların cinsine, büyüklüğüne göre farklı kategorilerde ödüllerini İSTE Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş verdi. Yarışma oldukça renkli geçerken yarışmaya katılan yarışmacılar, gerçekleştirilen bu etkinlikle hem zevkle balık tuttuklarını, hem de bilinçli balık avlamanın ne demek olduğunun anlatılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.