Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, son günlerde artış gösteren orman yangınları hakkında basın açıklamasında bulundu.
Orman yangınları ve iklim değişikliği arasındaki bağlantının uzun zamandır tartışıldığına değinen Kara, “Dünyada iklim krizi, daha yaygın bir tabirle, küresel ısınma 1970’lerin sonundan beri tartışılıyor. Her yıl yeni sıcaklık rekorları kırılıyor, ‘yüzyılın sıcakları’nın geldiğine dair uyarılar yapılıyor. Orman yangınlarını hem dünya hem de ülkemiz açısından, bu sorunlardan sadece bir tanesi olarak ele alıyoruz. Dünya Kaynakları Enstitüsü, geçtiğimiz yıl, bu konu hakkında, neden teyakkuz haline geçmemiz gerektiğini gösteren bir rapor yayımladı. Buna göre; 2001 yılında yaklaşık 12 milyon hektar orman arazisi kaybedilmişken bunun sadece 2,5 milyon hektarı orman yangınları sonucunda yitirilmişti. 2022’de kaybedilen toplam orman örtüsünün büyüklüğünün 24 milyon hektara ulaştığı, bunun da 6,7 milyonunun yangınlardan kaynaklandığı görülüyor. Ülkemiz, ne yazık ki bu sürecin dışında değildir. Özellikle Akdeniz ve Ege’deki orman varlığımız zarar gördükçe, aslında, ülkemizin bir parçası eksilmektedir. Ormanlarımız, en somut ulusal varlıklarımızdır. Onların kaybı, fiilen ülkenin kaybı demektir” diye konuştu.
YILDIRIM KARA: ALEVLERİN GEÇTİĞİ ORMANLARIMIZDAN İMAR PLANLARI DA GEÇİYOR
Türkiye’de orman yangınlarının büyüklük ve sayı bakımından artışına dikkat çeken Kara, “Çanakkale, Denizli, Elazığ, İzmir, Manisa, Muğla Uşak ve son olarak Diyarbakır’da çıkan yangınlar, bize 2021’deki yangın fırtınası dönemini hatırlatıyor. 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu dönemde, Orman Genel Müdürlüğünün raporuna göre, 2021 yılında tam 139 bin hektarlık ormanlık alanımız zarar gördü. Yerleşim yerlerimizin yangınlar tarafından deyim yerindeyse kuşatma altına alındığını unutmuş değiliz. Nitekim Diyarbakır’daki son yangınlarda da 15 yurttaşımızı yitirdik. OGM’nin gerçek zamanlı verilerine göre, 2023 yılının haziran ayında 107 yangın meydana gelmişken, bu ay meydana gelen yangın sayısı 464 olarak saptandı. Durum, ocak ve haziran arasındaki dönemin kıyaslanmasında daha da kötüleşiyor: 2023’ün ilk 6 ayındaki yangın sayısı 519 iken, bu yıl sayı bin 97’ye ulaştı. Yine OGM verileri, 2012’den bu yana yaşanan yangın sayısının 2 binin altına düşmediğini, 2022 yılında da 2 bin 160 yangın yaşandığını gösteriyor. Bitki ve hayvan varlığıyla bir bütün olarak orman, yüzyıllar içinde oluşurken yangın sonucunda dakikalar içinde yok olabilir ve yenilenmesi de on yıllar sürebilir. Biz de son günlerde artan yangınlardan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığına bazı sorular yönelttik. Önergemizde, iklim değişikliğiyle birlikte artacak orman yangınlarına hızlı ve etkili biçimde müdahale etmek için eylem planı hazırlanıp hazırlanmadığını sorduk. Aynı zamanda yangınlara müdahale için alınan araç envanterinin durumu, ateşe dayanıklı ağaç ekimi, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ekilen fidanların tutup tutmadıklarının takibinin yapıldığına dair bilgi istedik. Bu önergenin, orman yangınlarının nasıl önlenebileceğine dair çalışmalara yardımcı olmasını umuyoruz. Zira ülkemizin doğal varlıklarını korumak bir yurttaşlık görevidir” dedi.