Kırıkhan Devlet hastanesi, Sağlık Bakanlığından “Anne Dostu Hastane” unvanı almaya hak kazandı.
Ülkemizde anne ve bebek ölümlerini azaltmak, normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı 2016 yılı itibariyle anne ve bebek sağlığına yönelik çalışmalar başlatmıştır.
Hastaneler bu çalışmalardan yola çıkarak gönüllülük ilkesi doğrultusunda oldukça zorlu ve emek isteyen bir süreçten geçmektedirler. Bu süreci başarıyla tamamlayan Kırıkhan Devlet Hastanesi Türkiye’de 63’ncü, ilimizde ise ilk “Anne Dostu Hastane” unvanı almaya hak kazanmıştır.
İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mustafa HAMBOLAT Kırıkhan Devlet Hastanesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada;
Emeği geçen tüm sağlık çalışanlara teşekkür ederek, Anne Dostu Hastane Belgesini Kırıkhan Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Zeki TEKİŞ’e takdim etti. Törene; Kırıkhan Kaymakamı Sayın Zafer KARAMEHMETOĞLU, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ali PEKMEZCİ ve hastane yöneticileri katılım gösterdi.
Anne Dostu Hastane Nedir?
Anne, bebek ve aile dostu modelde, mahremiyete dayalı tek kişilik “Modern Doğum Üniteleri”nin oluşturulması esas alınıyor. Bu amaçla hastanelerde anne adaylarının doğum ve lohusalıklarını aynı odada yapmalarına olanak sağlayan, tek kişilik, yanına refakatçi almaya olanak sağlayan yeni doğum odaları oluşturularak kendilerini ev ortamında hissetmeleri sağlanıyor.
Ülkemizde anne ve bebek ölümlerini azaltmak, normal doğumu özendirmek, sezaryen oranlarını düşürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla anne ve bebek sağlığına yönelik çalışmalar başlatan Sağlık Bakanlığı, yapılan yeni düzenlemeler ile hastanelerin anne dostu unvanı alarak daha nitelikli sağlık hizmeti vermelerini amaçlıyor.
Anne dostu hastanelerde doğum öncesi ve sırasında gebeyi rahatsız edebilecek tüm uygulamalardan kaçınılmaktadır. Aynı zamanda hastanelerin web sitelerinde doğumlara ilişkin istatistiksel veriler yayınlanmakta, bu rakamlar vatandaşların erişimine açık tutulmaktadır. Anne dostu hastanelerde görev yapan ebelere ise düzenli aralıklarla eğitim verilerek ebeliğin güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinde artış sağlanmaktadır.