CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur artan konkordato ilanlarıyla birlikte riske giren işçi alacaklarını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Güzelmansur Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, konkordato ilan eden firmalarda çalışan işçi alacaklarına çözüm olarak sunulan Ücret Garanti Fonu’nun yetersizliğine dikkat çekti.
Ücret Garanti Fonu ödemelerinde %100’ün üzerinde bir artış yaşandığını vurgulayan Güzelmansur önergesinin gerekçesinde şunları kaydetti: “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte konkordato ilan eden firmalara her gün yenileri eklenmektedir. Bu durumun yansımalarından biri de Ücret Garanti Fonu kapsamında ödeme yapılan emekçi sayısında ve ödeme miktarındaki artışta görülmektedir. 2017 Ekim ayında Ücret Garanti Fonu’ndan 315 kişiye 1.036.190 TL ödenirken, %100’ün üzerinde bir artışla 2018 Ekim ayında 3.379 kişiye 13.993.417 TL ödenmiştir. Ancak Ücret Garanti Fonu konkordato ilan eden işyerinde en az 1 yıl süreyle çalışan emekçiler için ve yalnızca 3 aylık alacaklarına kadar çare olabilmektedir. Konkordato ilan eden işyerlerinde 1 yıldan daha az süre çalışanlar ile 3 aydan daha fazla süre alacağı olan emekçiler ise alacaklarını alamamakta, açlıkla, yoksullukla ve haciz tehlikesi ile yaşamaktadırlar.”
CHP’li Güzelmansur’un Cumhurbaşkanı Yardımcısına yönelttiği sorular şunlar: Son 6 ayda, aylar itibarıyla çalıştığı işyeri konkordato ilan ettiği için Ücret Garanti Fonu’na müracaat eden kişi sayısı kaçtır? Bu müracaatlardan kaçı Ücret Garanti Fonu kriterlerine uymadığı için reddedilmiştir? Son 6 ayda konkordatoya müracaat eden şirket sayısı aylar ve sektörler itibarıyla kaçtır? Son 6 ayda konkordato ilan eden şirket sayısı aylar ve sektörler itibarıyla kaçtır? Konkordato ilan eden işyerinde çalışanların alacakları için oluşturulan Ücret Garanti Fonu’ndan daha fazla emekçinin yararlanabilmesi için “en az 1 yıl süreli çalışma” ve “3 aya kadar olan alacağı ödeme” şartlarında esnetme yapılması düşünülmekte midir?.