Araştırmacı Yazar Süleyman Göksu, öğrenim kredisi borcu bulunan üniversite mezunlarının mevcut borçlarından muaf sayılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Harç kredisi kalkmasına rağmen, uygulamadan önce borcu bulunanların mevcudiyetinin ayrı bir problem olduğunu söyledi. Konu ile ilgi olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda ilgili kurumların bir çalışma yaptığını biliyoruz, dedi.
Göksu, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 327 bin kişi artarak 4 milyon 308 bin kişiye ulaşmasının yanında, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artışla, yüzde 24,5 olduğu bir ortamda iş bulma konusunda hayli zorluk çeken sayıları 5 milyona ulaşan öğrenim kredisi borçlusunun çektiği sıkıntılar dikkate alınarak yeni bir düzenlemenin şart olduğunu vurguladı.
Süleyman Göksu, “Öğrencilerimiz, borçlarını mezuniyet tarihinden iki yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artışının ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu yüzden geciken borç, alınan kredinin 3 katına çıkabiliyor. Yalnızca, 2019’da öğrenim kredisi alan kişi sayısı 1 milyon 156 bin oldu. 2020 Ocak itibarıyla öğrencilere verilen öğrenim kredisi miktarı lisansta aylık 550 TL, yüksek lisansta bin 100 TL, doktorada ise bin 650 TL. Bir lisans öğrencisinin aylık 550 TL öğrenim kredisi aldığını ve eğitim süresinin 4 yıl olduğunu varsayarsak, 4 yılın sonunda 26.400 TL’lik bir geri ödeme çıkıyor. Anaparanın üzerine eklenen faizi de katarsak öğrencinin ödemesi gereken borç miktarı ortalama 30 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır” diye konuştu.
Göksu, “Öğrenciler ‘Burs/Kredi Taahhütnamesinde’ borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak ödeyeceklerini kabul ediyor. Ödemeler aylık ya da 3 aylık olarak planlanıyor. 4 yıl üniversite okuyan bir öğrencinin mezun olduktan 2 yıl sonra 48 taksit şeklinde öğrenim kredisini ödemesi gerekiyor. Aynı öğrenci borcunu 3 ayda bir 16 taksit şeklinde de ödeyebiliyor” şeklinde konuştu.
Süleyman Göksu, şu önerilerde bulundu: “Bundan böyle, cazibesini yitiren öğrenin kredilerinin kaldırılarak burs alacak öğrenci sayısının artırılması. Öğrencilerin borçlarının anapara ve faiziyle tamamen silinmesi veya faizlerin silinmesi, hızla çoğalan haciz işlemlerinin kaldırılması, mezuniyetten iki yıl sonra şartı yerine, iş bulduğunda uygun taksitlerle ödeme seçeneği. (HABER MERKEZİ)