İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydemir Ölmez, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.
20 yaş itibariyle 2-3 yıl ara ile doktor muayenesini, 40 yaşından sonra ise yıllık doktor muayenesini ve yıllık mamografi taramasını öneren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydemir Ölmez, “Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanser olup, yine kadınlarda kanser kaynaklı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Benzer şekilde, Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve kanser kaynaklı ölümlerde ilk sırada yer escort almaktadır. Farkındalık artışı, tarama programlarının yaygınlaşması ve gelişen tedaviler ile sağ kalım uzamaktadır. Meme kanserinde obezite, sigara, alkol, sedanter yaşam gibi değiştirilebilir. Yaş, cinsiyet, aile hikâyesi gibi değiştirilemez risk faktörleri, hastalığın gelişiminde rol oynamaktadır. Tedavideki gelişmelerde göz önüne alındığında, hastalığın erken teşhis edilmesi ile tam tedavi ve sağ kalımı artırmak mümkün olmaktadır. Bu nedenle 20 yaş itibariyle 2-3 yıl ara ile doktor muayenesi, 40 yaşından sonra yıllık doktor muayenesi ve yıllık mamografi taraması önerilmektedir” açıklamasında bulundu.
“Risk faktörü varsa genetik test yaptırılmalı”
Prof. Dr. Aydemir Ölmez, “BRCA olarak adlandırılan gen mutasyonuna sahip, ailede meme kanseri öyküsü olan, daha önce göğüs duvarına radyoterapi almış ve geçirilmiş meme kanseri öyküsü olan kadınlar, yüksek riskli kabul edilip, bu kadın grubunda yıllık mamografi, yıllık Manyetik rezonans (MR) ve 6 ay ara ile doktor muayenesi önerilmektedir. BRCA mutasyonu olan kadınlarda 25 yaşında MR, 30 yaşında Mamografi taraması yapılmalıdır. Ailesel meme kanseri olan kadınlarda ise akrabasındaki meme kanseri tanısı konulan yaştan 5 ila 10 yıl öncesinden taramaya başlanır. Ailesinde 2 veya daha fazla kadında 50 yaş öncesi meme veya yumurtalık kanseri bulunması, ailenin herhangi bir kolunda birinci ya da ikinci derece akraba da 50 yaş öncesi meme kanseri veya herhangi bir yaşta yumurtalık kanseri bulunması, tanı yaşı ne olursa olsun birinci veya ikinci derece akraba en az 3 kişide veya daha fazla kişide meme kanseri olması, birinci ve ikinci derece yakınlarında meme kanseri ve yumurtalık kanseri birlikteliğinin olması, birinci derece akrabasında İki taraflı meme kanseri görülmesi, bir erkek akrabasında meme kanseri olması, mensup olduğu etnik grup meme kanseri açısından riskli ise genetik test yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.