Hatay’da, iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbeti yo ğun ilgi görüyor. Antakya’nın Tarihi Uzun Çarşı girişinde meyan şerbe ti satan Hançer Usta, her Ra mazan’la birlikte meyan şerbeti ve şalgam tezgahını kuruyor. 31 yıldır her Ramazan’nın ilk gününde Hatay’da meyan şerbeti satışı yapan Hançer Usta, meyan kökü denilince akla gelen ilk isim olduğunu söyledi. Meyan kökünün katkısız olduğu için sağlıklı oldu ğunu ifade eden Hançer Us ta, “Meyan kökü tamamen doğal bir bitkiden yapılıyor. İçerisinde kesinlikle hiçbir katkı maddesi bulunmuyor sadece kök ve sudan oluşuyor. Şalgam da tamamen doğal, içerisinde koruyu cu herhangi bir katkı madde si bulunmuyor ve bu yüzden 1 yıl dayanabiliyor” dedi. “Meyan kökü, Hatay’ın ağır yemeklerine iyi geliyor” Hatay’ın ağır yemek kültürüne sahip olduğunu ve bu yüzden Hataylıların mey an kökünü tercih ettiğini ifa de eden Hançer Usta, “Ha tay sofralarının özellikle vazgeçilmeyen içeceği olan me yan kökü, iftarlarımızın olma zsa olmasıdır. Neden meyan kökü bu kadar tercih ediliyor diye soracak olursanız, biliyorsunuz Hatay’ın yemekleri yağlı ve ağır olur. Acımız, ekşimiz ve tatlımız baya ağır olur. İftarını meyan kökü ile yaptıktan sonra anında mideyi rahatlatır. Sonra da yüklen yüklenebildiğin kadar, kesinlikle hiçbir sıkıntı vermez adamı da tok tutar” de di. Meyan kökünün sodaya göre daha doğal olduğunu söyleyen Hançer Usta, “Meyan kökü mü, soda mı dersek tabi ki meyan kökü deriz. Tamamen doğal oldu ğu için, sodanın ise asit ora nı çok yüksek, meyan kökü ise öyle değil, tamamen do ğal” dedi. Hataylıların iftar sofrasındaki vazgeçilmezi olan meyan şerbeti 1.5 litresi 4 TL’ye, şalgamın ise 1.5 litresi 5 TL’ye satılıyor.