CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal Hatay’ın sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Bunun için bir Araştırma Önergesi veren Topal, “Hatay’ın sorunları bir birinden bağımsız olarak çözülemez, birlikte ele alınmalı ve bir plan dahilinde çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.
Tarımdan Ticarete, Güvenlikten İşsizliğe, Turizmden ulaşıma kadar olan tüm sorunları tek tek dile getiren Serkan Topal, “Hatay Türkiye’nin bir Numunesidir, bu sorunları çözmek sadece CHP Milletvekilleri olarak bizim işimiz değil tüm Milletvekillerinin de ortak görevidir. Gelin birlikte çözelim, Hatay Suriye iç savaşının mağduru bir ilimizdir, bunun için özel bir ilgiyi hak etmektedir” dedi.
TBMM deki görüşmeler sonucu yapılan oylamada Hataın sorunlarının araştırılması önergesi AKP’nin oyları le rededildi
Serkan Topal’ın TBMM Genel Kurulunda önerge ile ilgili yaptığı konuşma şöyle “Değerli arkadaşlar, Hatay’ın sorunlarına değinmek gerekirse Hatay’da sorun çok. Yanı başımızda Suriye savaşından en çok etkilenenin Hatay olduğunu bu kürsüde defalarca dile getirdik ama maalesef, Hükûmet hiçbir şekilde hiçbir şey yapmadı. Şimdi, az sonra bir konuşmacı muhtemelen buraya çıkacak, “Biz Hatay’a yol yaptık, biz Hatay’a köprü yaptık.” diyecek. Siz Hatay’a yol yaptınız ama Hatay’daki o yola gidecek araba kalmadı çünkü mazota zam… Çiftçi perişan durumda, ovadaki çiftçimiz perişan durumda. Maalesef, en son, elektriğe yüzde 8 zam. Hatay’ın önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hatay, Türkiye’nin Orta Doğu’ya, Afrika’ya açılan sosyal, siyasi ve dostluk kapısıdır. Dolayısıyla iki sınır kapısı kapalı değerli arkadaşlar. Özellikle Yayladağı Sınır Kapısı sıradan bir kapı değil. Türkiye’nin 2’nci büyük filosuna sahip Hatay’da, bugün Kumlu, Reyhanlı, Antakya, Defne, Samandağ’daki bütün tırlar şu anda maalesef yatmış durumda ve maalesef, şirketler iflas eşiğine gelmiş durumda. Ama AK PARTİ Hükûmetine sorduğunuzda her şey güllük gülistanlık, kriz yok yani yaşananlar manipülasyon, söylenenler spekülasyon, zamlar ise otomasyon. Ben özellikle birkaç ilçenin birkaç sorununu da anlatmak istiyorum. Mesela, Arsuz; Arsuz’da hastane yok, spor kompleksi yok, stadyum yok, yok yok yok. Keza, Defne; Defne’de, koca, 150 bin nüfuslu Defne’de yine hastane yok, stadyum yok, kapalı spor salonu yine yok. Samandağ’da kıyı kenar çizgisi maalesef hatalı belirlenmişti, bu kürsüden onlarca defa söyledim ama maalesef çözüm üretemediler. Buradan sesleniyorum, AK PARTİ’li Hatay milletvekillerine de sesleniyorum: Gelin, Hatay’ın sorunlarını birlikte çözelim. Bu komisyonu kuralım ve Hatay’a birlikte hizmet edelim. Bakın, ovada, maalesef çiftçimiz 1995’ten beri su bekliyor, sulama kanalları hâlâ yapılmadı, Reyhanlı Barajı yılan hikâyesine döndü. Ben merak ediyorum, acaba, az sonra çıkacak arkadaşımız Reyhanlı Barajı’yla ilgili ne diyecek? Ovanın suyuyla ilgili ne diyecek?
Bakın, mesela, İskenderun’a, geçenlerde, maalesef yine her zamanki gibi, bir gemi yanaştı, anguslar oraya geldi ve maalesef kirlilik saçıyor. Bu konuda biz milletvekili arkadaşlarla irtibata girmemize rağmen, netice maalesef. Bakın, Payas-Erzin-Dörtyol’da maalesef narenciye üreticisi zor durumda ve yaklaşık yirmi yıldır, yirmi yıldır Dörtyol-Hassa Tüneli açılacak. “Açılacak, yarın açılacak, yarın ihaleye verilecek” yirmi yıldır bu konuyu dile getiriyorlar ama maalesef, maalesef netice yok; sadece bir tek şey var, yol yapıldı, eyvallah. Hatay halkı adına yollar için teşekkür ediyorum ama yoldan başka ne yapıldı? Bakın, Hatay Türkiye’nin küçük bir numunesidir, numune. Dolayısıyla, Hatay’ın özel bir desteğe ihtiyacı var. Gelin, birlikte, bugün bu komisyonu bütün partiler olarak kuralım, Hatay’ın sorunlarını araştıralım ve orada çiftçinin, esnafın, bütün Hatay halkının sorunlarını birlikte çözelim”.