Kırıkhan Kavunu; Olgunlaşma ve hasat ayları olan haziran-ekim ayları zaman aralığında Hatay ili Kırıkhan ilçesi ‘nin ekolojik koşullarına bağlı olarak ürünün kendine özgü kavun kokusu, tat, aroması ve kuru madde içeriği oluşur. Genellikle açıkta yetiştirilen Kırıkhan Kavunun da kuru madde içeriği ideal seviyededir. Bu sebeple renk, tat ve aroması bakımından tüketiciler tarafından daha çok tercih edilen bir üründür.
Konuyla ilgili Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Numan BÖLÜKBAŞ; “Hatay İlimizin Kırıkhan İlçesi ile özdeşleşen KIRKHAN KAVUNU için menşe adı ile korunmasının sağlanması adına Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası olarak 23.11.2020 tarihinde ve C2020/412 başvuru numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılmıştır. Söz konusu bu önemli ürünümüz Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 1 Haziran 2021 ve 102 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni ‘nde yayım kararı almıştır. Coğrafi işaretli ürünümüz olan Kırıkhan Kavunu üç ay sonra tescil edilerek Ülkemizde resmi olarak tescil edilmiş olacaktır. Ülkemizde tescil edilmesi ile birlikte hedef AB komisyonuna başvuru yapmak ve burada da ürünümüzün tescili sağlanmak olacaktır. Coğrafi işaret çalışmaları bir ekip işidir. Bu nedenle ürünümüzün başvuru aşamasının öncesi ve sonrasında bizlere destekçi olan DOĞAKA Genel Sekreteri Onur YILDIZ’a Coğrafi işaret danışmanımız Huriye ÖZENER’e, öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR’a Genel Sekreterimiz Mutlu Özer ÖZDEMİR’e ve Kırıkhan TSO Meclis Üyelerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.