Ultrasonografik görüntüleme yöntemi ile belirlenebilen tiroid nodüllerine, hangi durumlarda biyopsi uyguladıkları konusunda açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Celal Doğan, tiroid nodüllerinin yaklaşık yüzde 5’inin tiroid kanserine dönüştüğünü ve bu kanserin kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görüldüğünü belirterek, tiroid taramasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Uzm. Dr. Celal Doğan, “Tiroid biyopsisi; ultrason eşliğinde, tiroid bezinden küçük bir parça alınarak dokuda kanser veya enfeksiyon durumlarının var olup olmadığını belirlemek için yapılan işlemdir. Tiroid biyopsisi; tiroid bezleri içerisinde bir nodül tespit edilmesi durumunda iyi ya da kötü huylu olup olmadığını öğrenmek ve dolayısıyla tedavi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar vermede önemlidir” açıklamasında bulundu.
Tiroid Biyopsisi Neden Yapılır?
Ultrasonografide saptanan ve kanser yönünden şüpheli özellikler taşıyan tiroid nodüllerine tiroid biyopsisi uyguladıklarını ifade eden Uzm. Dr. Celal Doğan, “Tiroid biyopsi işlemi hızlı, ucuz, konforlu ve güvenli sonuçlara ulaşma gibi avantajları bulunmaktadır. Aynı zamanda yapılan biyopsi işlemi sonucunda tiroid kanseri olunmadığının belirlenmesi ile birlikte hastalar da gereksiz ameliyatlardan kurtulur. Nodülün sonucunun kötü huylu olarak sonuçlanması durumunda ise yapılacak cerrahinin kapsamının belirlenmesi sağlanır” dedi.